Skip to main content

Du är skyldig att själv, i god tid före avresa, ta reda på vad som gäller ifråga om pass- och visumkrav och att se till att du har giltigt pass och nödvändiga visa.

Resebyrån kan i regel upplysa om vad som gäller för svenska medborgare. Medborgare i övriga länder kan få upplysningar om gällande pass- och visumregler på respektive lands ambassad. Observera att det många gånger ställs krav på visum vid mellanlandning i ett land.

Vissa länder ställer krav på att passet är giltigt en viss tid efter inresan, normalt sett sex månader. Se till att det finns tomma sidor att stämpla på och att passet är maskinläsbart. Passet måste alltid vara helt och får inte innehålla lösa sidor.

Pass och visum

Vi har inlett ett samarbete med All Visum där du gör din visumansökan om en sådan behövs. 

Alla Visum har erfarenhet av att söka visum till en mängd olika länder och vet vad som krävs för att göra processen så enkel som möjligt.

För tillfället erbjuder de bland annat visumservice för dessa länder:
Angola, Indien, Kina, Kuba, Thailand, Vietnam m.fl.

Gör din visumansökan här

USA:

När du reser till/från och via USA gäller särskilda regler. Nedan följer viktig information för dig som passagerare.

Du som reser till USA måste ha ett maskinläsbart pass som ska vara giltigt under hela din vistelse i USA.
Om du är svensk medborgare eller i ett land som tillhör ”Visa Waiver Program Countries” behöver du inte ha visum för att resa till USA, men du måste ansöka om inresetillstånd via ESTA (Electronic System for Travel Authorization) senast 72 timmar före avresa. (läs mer nedan).
Om du inte har ett maskinläsbart pass eller om din planerade vistelse kommer att överstiga 90 dagar måste du skaffa ett amerikanskt visum före avresa.
Det är viktigt att ditt namn stavas på samma sätt i din flygbiljett som i ditt pass.

Från den 31 mars 2016, ställs högre krav på ditt pass. Då krävs nämligen pass som innehåller dina biometriska särdrag. Det är möjligt att du redan har rätt sort. Kolla pärmens framsida! Där ska finnas en liten symbol längst ner till vänster. De flesta pass utfärdade för nordiska medborgare har den rätta utformningen. Och ska du till USA kommer den gamla typen av pass inte att accepteras för t.ex. ESTA-registrering. Nytt pass medför alltså att du måste uppdatera din ESTA-fil, alternativt göra en ny registrering.

Det är resenären som själv ansvarar för att ha registrerat sig och erhållit inresetillstånd. Ett godkänt ESTA gäller i 2 år och för flera inresor till USA. Om du förnyar ditt pass så måste en ny ESTA-ansökan göras. En avgift på $21 tas ut per ansökan.

Länk till ansökan: https://esta.cbp.dhs.gov/

Obs! Funkar bäst i internet explorer! 
Innan du börjar:
-Se till att du har din mailadress tillgänglig då du måste godkänna via en länk som skickas till din mail.
– Se till att ditt kort är öppet för internetköp.

Kanada:

Svenska medborgare behöver från och med den 15 mars 2016 ha med sig en elektronisk resehandling, en s.k. eTA (Electronic Travel Authorization) för inresa med flyg till Kanada. Även vid transit krävs ETA. Reser man in i Kanada via sjö- eller landvägen behövs dock inget ETA. Ansökan kostar 7 kanadensiska dollar, vilket motsvarar ca 45 svenska kronor. Ansökan kan göras via denna länk. Betalning görs i samband med ansökan via kreditkort. När eTA beviljas kopplas uppgifterna till dem som finns i passet och gäller således till dess att passet byts ut.